Friday, August 9, 2013

My Hero

Bila duduk sorang2 kat umah, then dengar pulak lagu 'Butterfly Fly Fly Away' by Miley Cyrus ft Billy Ray Cyrus, tetiba mengalir air mata.. Untungnya mereka yang masih punya ayah.. Masih sempat berbakti dan masih ada tempat bermanja..

Bai'e, baru setahun bekerja (alhamdulillah, ada kerjaya yang stabil), abah dah meninggalkan kami.. Bai'e risau nak tinggalkan mak, lepas abah xada, mak jadi kelam kabut dan hari2 menangis.. Sebab tak tahu prosedur (adik2 kena pindah sekolah, duit xada, atok mcm xsuka mak dan adik2 Bai'e duduk sementara dengan dia dan selalu berkira pasal duit)

Bai'e bukan anak manja abah, malah masa kecik2 selalu kena marah sebab mulut pot pet.. Tapi lepas SPM, layanan abah kat Bai'e semakin baik.. Tambah pulak Bai'e dapat biasiswa masa kolej, abah rasa beban dia berkurang.. Sekurang2nya dia boleh tumpu cari duit untuk 5 orang adik Bai'e..

Even masa belajar, Bai'e yang bergilir2 jaga abah sebab abah kena langgar lari.. Masa tu abah banyak bertanya pasal pelajaran, life kat Shah Alam..tapi still xopen kalu cerita pasal my love life masa student time dulu.. Haha

Dah habis belajar, abah dan Bai'e rajin bergurau, Bai'e dan abah cakap macam kawan2.. And still dia xsuka Bai'e berkawan rapat dengan lelaki.. ngahaha

End of year 2012, keadaan makin teruk.. Selalu demam, blood pressure selalu low.. Perut makin membuncit sebab pengumpulan cecair dalam lapisan antara perut dan kulit.. Sila baca tentang ascites.. Masa tu Bai'e masih baru tentang bidang perubatan.. So tak tahu apa yang menyebabkan ascites berlaku..

Again, Bai'e balik kampung untuk sambut birthday abah.. Itu yang terakhir kami sambut birthday abah.. Even akak Bai'e balik, menangis dia tengok keadaan abah.. Abah makin kurus, sukar untuk berjalan, asyik terlantar atas katil, selalu marah2.. Walaupun keadaan dah teruk, tapi tetap gagahkan diri untuk masak untuk anak2 yang selalu jauh dari mata.. Sanggup cari duit sampai lubang cacing untuk tengok anak2nya senyum sewaktu bersama-sama di rumah..

Sehari  selepas sambut birthday abah, abah jatuh sakit.. Bai'e yang ketuk pintu jiran minta abah dihantarkan ke hospital.. Bai'e jugak yang temankan abah ke hospital.. Sampai bergaduh dengan attendant n MO suruh segerakan abdo tapping.. (hospital kerajaan biasalah.. no manner dan staff buat kerja xikhlas.. mula2 halau Bai'e dari bilik rawatan.. masuk2 bilik rawatan, abah mengadu attendant tu masuk jarum (branula) kasar sampai sakit. MO pun cakap kasar dengan abah). Sehinggakan abah Bai'e masuk ward, itu yang terakhir kali Bai'e jaga abah.. Bai'e jaga abah untuk 2 hari, lepas tu kena balik Kepong..

Pada 22hb March, mak call ckp keadaan abah dah teruk.. Then maklong call akk Bai'e, ckp kalu kitorang x balik, kitorang akn mnyesal.. bergegas balik Kedah hari tu jugak.. naik bas pukul 6 ptg.. Masa dalam bas dlm 1150 mlm, mak call ckp abah dah xada.. Meraung Bai'e dlm bas sbb xsmpat minta maaf dengan arwah..

Kami sampai Kedah dlm pukul 2 pagi.. sampai2 jenazah arwah dah dimandikan dan dibawa ke Sungai Petani.. Sampai je di Sungai Petani, Bai'e terus pelok mak n mak saudara yang ada.. Masa pelok mak mmg Bai'e nangis sebab terlalu sedih hilang the main hero in our family.. Selesai arwah dibaringkan atas katil, Bai'e pegang tangan arwah dan minta maaf, minta dihalalkan makan minum.. Bai'e amik wudhuk dan baca Yaasin untuk arwah..

Lepas tu mak Bai'e masuk dan lap buih yang keluar dari mulut arwah.. Masa tu satu keajaiban berlaku.. Buih tu bau wangi.. Wangi dia bukan mcm perfume badan.. Susahla nak explain wangi yang mcmana.. Pastu mak Bai'e pun join baca Yaasin dan dia duduk sebelah Bai'e.. Masa tu hanya Bai'e dan mak Bai'e je yang ada dlm ruangan tu.. Usai baca Yaasin, Bai'e cium badan mak untuk pastikan yang bau wangi tu dari mak.. Tapi bukan.. Lepas mak pun dah abis baca Yaasin, Bai'e ckp dgn mak.. Mak ckp mungkin sebab arwah selalu pesan yang baik2 untuk org yg dtg jenguk dia.. Selalu bg nasihat masa akhir hayatnya.. Dan mak ckp, dia mmg xpki perfume.. Mak pun jnis org yg ske pki cantik2, wangi2..

Jenazah arwah pun mmg senang diuruskan bak kata abang Bai'e dan tukang urus jenazah.. Memang perut arwah bersih.., xada tahi yang keluar.. Even sebelum dimandikan, nmpk perut ada buncit sikit sebab ascites.. Lepas abis mandi jenazah, perut nmpk flat.. Keadaan arwah pun dlm keadaan sdg tidur.. Muka pun berseri2.. Tenang je muka arwah.. Masa nak ditanamkan pun senang.. Xperlu ramai untuk angkat jenazah.. cukup 2 orang dewasa untuk letak jasad arwah dlm liang lahad..

Allahurabbi, terima kasih ya Allah sebab ambil abahku dlm keadaan yang baik. Untuk semua yang ucapkan takziah terima kasih sgt2.. dah lama nak buat post ni. Tapi diri belum kuat. Hari ni bru dapat kekuatan tu untuk bercerita tentang 'My Hero'.



2 comments:

  1. banyak2kan bersabar..kuatkan semangat ehh..memang perit rasanya bila kita hilang orang yang kita sayang..kami pown dah penah rasa..sekarang jaga diri famili semua..kuatkan diri..teruskan hidup.. =)

    Al-Fatihah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, thanks. Alhamdulillah, da dapat terima kenyataan. Doakan arwah abah kami baik2 disana. Insya Allah, amin.

      Delete